Den kulturelle rygsæk vinder Den Fynske Kulturpris 2018
Er du nyt skolebarn i Faaborg-Midtfyn Kommune, så er første skoledag ikke kun lig med nyindkøbt skoletaske, penalhus og blyant. Alle 6.000 elever i kommunens fri- og folkeskoler bliver nemlig også udstyret med en kulturel rygsæk. Den kan ganske vist ikke ses med det blotte øje. Men for hvert år der går, bliver den stoppet med kunstnerisk og kulturel viden og erfaring, som eleverne får gennem skræddersyede undervisningsforløb skabt i et tæt samarbejde mellem skoler, kulturinstitutioner og kulturaktører.
11 års skolegang med 11 unikke, kulturelle forløb
Projektet Den kulturelle rygsæk har været undervejs i godt seks år, og i skoleåret 2017-2018 blev rygsækken fuldendt ved at være implementeret på alle klassetrin fra 0.-10. klasse. Målet om at sikre, at alle kommunens cirka 6000 skoleelever hvert år bliver præsenteret for en ny kunstnerisk eller kulturel genre målrettet lige netop deres alderstrin, er nu nået.
Netop den præstation var en del af baggrunden for, at Den kulturelle rygsæk i aften blev udnævnt som vinder af Den Fynske Kulturpris 2018.
Rygsækken giver kunstneriske forbilleder
At Den kulturelle rygsæk går hen og vinder prisen skyldes blandt andet, at projektet har et højt fagligt niveau samt et ambitiøst og langsigtet perspektiv. Det sikrer alle børn i Faaborg-Midtfyn Kommune en kulturel dannelse og kan potentielt set være med til at skabe fremtidens kulturbrugere og kulturudøvere. Ifølge fagjuryens indstillingstekst kan det tilmed "... fostre klogere individer og samfundsborgere, der har et dybere grundlag til at forstå sig selv såvel som andre mennesker".
Formanden for den politiske styregruppe i Kulturregion Fyn, Lars Erik Hornemann, udtaler:
"Det er en fornøjelse at kunne ønske Den kulturelle rygsæk og Faaborg-Midtfyn Kommune tillykke med kulturprisen. Der skal også lyde et stort tillykke til alle kommunens skoleelever, som med Den kulturelle rygsæk får et enormt solidt fundament til kulturel, kunstnerisk og menneskelig dannelse. Jeg er sikker på, at denne type forløb kommer til at give os en masse unge mennesker med værdier, som gør, at de ikke har behov for at spejle sig i døgnfluer og de sociale mediers glansbilleder, men istedet tør vælge nogle anderledes kreative forbilleder. Og hvem ved, måske bliver nogle af eleverne på sigt selv en del af det fynske kulturvækstlag."
Inspiration til andre kommuner
Borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager tog imod prisen på vegne af Den kulturelle rygsæk. Det gjorde han i selskab med Lise Ørtved, leder af Teaterskolen Spektaklet og underviser på forløb i Den kulturelle rygsæk.
Hans Stavnsager var helt utroligt glad for at modtage Den Fynske Kulturpris, som for andet år i træk gik til et kulturprojekt fra Faaborg-Midtfyn Kommune:
"Vi er enormt stolte over at modtage Den Fynske Kulturpris, og vi håber, at der er andre kommuner, der bliver inspireret til at integrere kunst og kultur i deres skoler," siger Hans Stavnsager og fortsætter:
"Den kulturelle rygsæk er ikke bare et projekt, der løber over et år eller to og slutter, når de afsatte midler er brugt op. Det er en integreret del af skoleplanerne og hverdagen på vores fri- og folkeskoler - og det mener jeg er afgørende for, at Den kulturelle rygsæk kommer ud til alle børn i kommunen og skaber en effekt."
Med kulturprisen følger 50.000 kr., som Hans Stavnsager gerne vil bruge på at formidle til forældrene, hvad skoleeleverne oplever på de mange kunstneriske forløb.
Årets fem finalister til Den Fynske Kulturpris var:
- "Den kulturelle rygsæk" - skræddersyede undervisningsforløb i kunst og kultur til alle elever i folke- og friskoler i Faaborg-Midtfyn Kommune
- "Øhavsmuseets snorkelformidling" - landskabssnorkling hen over oversvømmede stenalderlandskaber i Det sydfynske Øhav
- "Lars von Trier - Det gode med det onde" - udstilling på Brandts - Museum for kunst og visuel kultur
- "Ladbytapetet" - et syv meter langt broderi, som handler om Ladbyskibet. Udstilles på Vikingemuseet Ladby
- Artist-in-Residence, Thurup Hus og Naarup Savværk - Kunstnerophold 2017
Kulturregion Fyns fagjury består af:
- Rasmus Quistgaard, program director, Heartland
- Betina Følleslev, festivalleder, Spoken Word Festival
- Sanne Flyvbjerg, forfatter
- Simon Høegmark, pædagogisk leder og ph.d. stud., Naturama og Fjord&Bælt
- Ingrid Vatne, museumsinspektør, Museum Vestfyn
Om Den Fynske Kulturpris:
Kulturregion Fyn uddeler hvert år Den Fynske Kulturpris til en kulturbegivenhed eller et værk, som er af særlig høj kunstnerisk eller kulturhistorisk kvalitet, har appelleret til og betaget et bredt publikum samt givet dem en unik oplevelse inden for sin genre.
Kulturregion Fyns ni fynske medlemskommuner indstiller hver 1-2 kulturbegivenheder eller værker, hvorefter en særligt udnævnt fagjury skærer feltet ned til fem finalister. Vinderen udnævnes af Kulturregion Fyns politiske styregruppe på baggrund af fagjuryens anbefalinger.
Vinderen af Den Fynske Kulturpris går hjem med æren og en kontant anerkendelse på 50.000 kr. De øvrige fire finalister modtager hver 5.000 kr.